Gesloten kringlopen
Op boerderij 't Geertje proberen we alle kringlopen te sluiten.
- We produceren zoveel mogelijk zelf het voedsel voor onze dieren. Zo verbouwen wij zelf voederbieten waardoor de koeien ook in de winter voornamelijk uit 'eigen tuin' eten.
- Het vlees en zuivel afkomstig van de dieren zetten wij af aan de lokale markt in onze landwinkel.
- De mest van de dieren brengen we terug op ons eigen land en voor onze perma cultuurtuin voor een gezond en vitaal bodemleven
- Het bodemleven zorgt voor mineraalrijk gras- en kruidenland waar onze dieren weer van eten en profiteren.
- Wei -rest 'afval' van kaas- gooien wij niet weg maar voeren we aan onze varkens.
Dit is hier schematisch weergegeven.
illustratie: Tanja Hilgers
het voederbietenveld
Vroeger was het heel normaal om zelf voederbieten te verbouwen als krachtvoer voor je veestapel. Het is echter erg arbeidsintensief en het werd goedkoper om bix te importeren uit Zuid-Amerika en Oost-Europa. Sinds 2016 hebben wij weer een bietenveld in het land tegenover onze boerderij. Deze houden we bij met de vrijwilligers van De Groene Ontmoeting waardoor duurzaam voedsel verbouwen weer mogelijk wordt. Helemaal ontkomen aan bix doen we niet meer maar gelukkig wordt het voor een groot deel vervangen door de voederbieten en eten onze koeien en geiten jaar rond voornamelijk voedsel, biologisch gewonnen in Zoeterwoude.
permacultuur
Wij zijn bezig met het opzetten van een permacultuurtuin. Dit is de meest natuurlijke manier van tuinieren. Verschillende eetbare planten zet je bij elkaar. Je put de bodem niet uit door maar één soort te planten. De verschillende planten zorgen voor een duurzaam ecosysteem en een vitaal bodemleven. Permacultuur gaat om lokaal, vers en gezond voedsel, gegroeid met respect voor de aarde.