Boerderij 't Geertje

rauwe melk

Wij verkopen in onze winkel biologische rauwe melk van de koe en de geit.

Koemelk verkopen wij elke dag.

Geitenmelk verkopen wij elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. De andere dagen maken wij er kaas van. De eerste 2 weken van februari hebben wij even geen melk. Dit omdat we vlak voor het lammerseizoen staan en de geiten zich daar even sterk voor moeten maken. Vanaf eind februari komt de melk voorraad weer langzaam op gang.


Koemelk kost     € 1,30 per liter

Geitenmelk kost € 1,90 per liter

De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.

 

hoe neem je de melk mee?

U kunt zelf een emmertje of fles meenemen waar we de melk in tappen mits de opening minimaal 4 cm is. Bij ons kunt u ook een emmertje kopen voor de melk. Kosten lege emmer zijn:

  •   3 liter emmer is € 2,50
  •   5 liter emmer is € 3,50
  • 10 liter emmer is € 6,00
    (deze prijs is exclusief melk)

We kunnen de melk ook in literflessen tappen met € 1,50 statiegeld, mits de flessen schoon worden ingeleverd. Komt u weer melk halen? Dan vullen wij deze flessen weer. Dus zorg ervoor dat ze in de vaatwasser zijn geweest, of goed afgewassen en omgespoeld in heet water. Bewaar de dop los van de fles.

 

moet je rauwe melk koken

Vanuit de overheid wordt dit wel geadviseerd om eventuele vervelende bacteriën te voorkomen.

Wij vinden het echter zonde. Met het koken van de melk dood je alle goede bacteriën die onze melk bevat. Daarbij haal je de structuur uit elkaar. Wij hebben klanten die om deze reden allergisch zijn voor de gepasteuriseerde melk, maar wel tegen onze melk kunnen. Zie hier meer informatie over hoe onze melk tot stand komt.

Het drinken van de rauwe melk is echter wel op eigen risico.


goede eigenschappen van geitenmelk

Geitenmelk heeft een fijne verdeling van vet- en eiwitbolletjes. Hierdoor kan de melk gemakkelijk worden opgenomen en is het licht verteerbaar.

Geitenmelk heeft alle vitamines in voldoende mate en met name vitamine A, daar de geit de caroteen omzet in vitamine A. Bij koemelk vindt dit proces in ons lichaam plaats.

Geitenmelk bevat weinig albumine. Mensen met een koemelk allergie kunnen daarom vaak geitenmelk wel goed verdragen.