Boerderij 't Geertje

graslandbeheer

onbespoten grasland

Wij gebruiken geen kunstmest en geen chemicaliën. Ongewenst kruid (distels en zuring) steken we handmatig uit.

zaadjes van distels en zuring komen in grote getalen uit Zoetermeer waaien. Normaal geen probleem maar het maakt gras ongeschikt als voeding voor de koeien. Deze moeten dan ook bestreden worden. Spuiten met chemicaliën is effectief tegen deze onkruiden maar funest voor het bodemleven en insecten / vogels. Voor ons dan ook geen optie. 
Met behulp van vrijwilligers van De Groene Ontmoeting en maatschappelijk betrokken actieve mensen gaan we de distels en zuring handmatig te lijf. Voor half augustus moet deze klus geklaard zijn want dan gaan ze zich uitzaaien.


lang gras

Onze koeien beweiden we in lang gras door ze 4 keer per dag te verplaatsen. Hierdoor eten ze alleen de toppen van het gras waar de meeste vitaminen in zitten. En jullie raden het waarschijnlijk al, dit komt ten goede aan de gezondheid van onze koeien en dus ook ten goede aan de melk en het vlees.
Ook het bodemleven is hiermee gemoeid. Omdat er veel gras achterblijft is er extra voedsel voor het bodemleven. Het rijke bodemleven zorgt weer voor de groei van vitaal nieuw gras. En dan is onze favoriete kringloop weer rond!