Boerderij 't Geertje

eetbaar erf

Sinds onze komst op de boerderij in 1982 zijn wij al bezig met het aanplanten van bomen en struiken met eetbare vruchten. Oude en zeldzame rassen: zoals de moerbeiboom, mispelboom, kweepeerboom en oud Hollandse appelboom rassen. Maar ook nieuwe rassen: peren-, pruimen-, noten-, kersen- vlierbomen. Er staan ook een hoop struiken met allerlei soorten bessen.

In het voorjaar geven ze prachtige bloemen met nectar voor de bijen en vanaf de zomer plukken we daar de vruchten van. Dit begint in augustus met pruimen en als laatst komen de mispels in de winter. Hier maken wij heerlijke geleitjes en siroop van, te koop in onze landwinkel.


vogels op het erf

Niet alleen wij plukken hier de vruchten van. Al het lekkers is de vogels ook niet onopgemerkt gebleven. Naast de struiken en bomen met eetbare vruchten hebben we ook 'normale' bomen als wilgen, elsen, populieren. lindebomen, meidoorns. Deze bomen zijn hoog en vogels kijken graag een beetje op ons neer.

Op ons erf zijn velen vogels aanwezig. Sommige laten zich uiteraard beter zien dan de ander maar ze zijn er allemaal.

1. grote bonte specht
2. ooienvaar
3. winterkoninkje
4. kauwtje
5. wilde eend
6. waterkip
7. zanglijster
8. vink

9. roodborstje
10.kerkuil
11.kool- en pimpelmeesje
12.merel
13.heggemus
14.huismus
15.koekoek
16.sperwer

17 boeren zwaluw
18.gele en blauwe kwikstaart
19.houtduif 
20. turkse tortelduif
21.brandgans
22.spreeuw

 

Met name in het voorjaar waan je je vroeg in de ochtend in één grote natuurlijke volière. Dan laten alle vogels van zich horen. Voor de boer zo vroeg in de ochtend een gezellig begin van de dag.

We laten op ons erf ook stukjes natuur ongemoeid. Hier groeien bijvoorbeeld brandnetels (waar je overigens heerlijke soep en brandnetel kaas mee kan maken) Dit zijn favoriete plekjes van onze loslopende konijnen en kippen. Zij schuilen hier graag.