Boerderij 't Geertje

flesjes beleid 


Het geven van flesjes is een poplulaire activiteit. Houd 1,5 meter afstand. Is het druk? Blijf dan niet te lang bij de lammetjes en geef andere mensen ook de ruimte. Of probeer de lammetjes achterin de speeltuin. Hier is het vaak rustig


Wij vragen ouders hun kinderen te begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Op deze manier leren kinderen goed om te gaan met de dieren en blijft het voor de dieren ook leuk.

 

Krijgen de geitjes wel eens teveel of te weinig melk?

De lammetjes krijgen elke ochtend en elke avond van ons te eten. Ze krijgen dus nooit te weinig. De flesjes melk zijn voor de geitjes een tussendoortje.
Als ze genoeg hebben houden ze hun bekkies stijf op elkaar en krijg je de fles er niet in. Zo krijgen ze ook nooit teveel.

Als wij merken dat de meeste lammetjes genoeg hebben, lassen wij pauzes in met de verkoop van de flesjes.
 

Horen de lammetjes niet bij de moeder?

Natuurlijk gezien horen de lammeren bij de moeder. Maar wij nemen deze zorg op ons. Wij hebben een boerderij en houden de geiten voor de melkproductie. Omdat we uiteindelijk de lammeren van de moeders gaan scheiden doen wij dit dus liever bij het prille begin. Hoe gek dat ook klinkt, daar hebben wij al jarenlang de beste ervaringen mee.
De eerste uren blijven de lammetjes bij de moeder en drinken ze bij haar de eerste moedermelk die wat geler van kleur, en dikker van structuur is. Dit noemen wij biest. Deze biest heeft het lammetje nodig voor een gezonde start.

Van de melk die de geit daarna geeft maken wij de lekkerste geitenkazen. Met liefde nemen wij de zorg van de lammetjes over.
Doordat de scheiding al snel plaats vindt weten zowel de moedergeit als het lammetje niet beter. Zou je hier langer mee wachten is er een band ontstaan en wordt dit moeilijker. De geit mekkert en gaat op zoek naar het lam. Nu zie je de geit dezelfde dag nog rustig en tevreden in de kudde mee doen. 


hoe gaan de lammetjes om met alle aandacht?

De lammetjes houden van aandacht en zijn uit nature hele nieuwsgierige beestjes. Een aantal drukke uurtjes op een dag kunnen ze heel goed aan. Immers zijn er veel meer rustige uurtjes in een etmaal.

Er heerst rust bij de dieren in de stal en 's morgens en 's avonds komen alle lammetjes kwispelend naar de bak om te drinken. Dit is tevens meteen het moment dat alle lammetjes door de boer worden gecheckt of het goed met ze gaat. Uiteraard houden wij overdags ook een oogje in het zeil.