Boerderij 't Geertje

lammetjes 

De eerste lammetjes zijn geboren. Heel voorzichtig beginnen we weer met flesjes maar ze zijn nog klein. Dit betekent dat we niet kunnen garanderen dat we iedereen een flesje kunnen verkopen. Je kunt natuurlijk wel met de lammetjes knuffelen.

Wij vragen ouders hun kinderen te begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Op deze manier leren kinderen goed om te gaan met de dieren en blijft het voor de dieren ook leuk.

 

Krijgen de geitjes wel eens teveel of te weinig melk?

De lammetjes krijgen elke ochtend en elke avond van ons te eten. Ze krijgen dus nooit te weinig. De flesjes melk zijn voor de geitjes een tussendoortje.
Als ze genoeg hebben houden ze hun bekkies stijf op elkaar en krijg je de fles er niet in. Zo krijgen ze ook nooit teveel.

Als wij merken dat de meeste lammetjes genoeg hebben, lassen wij pauzes in met de verkoop van de flesjes.
 

Waarom worden de lammetjes gescheiden van de moeder?

Een deel van de melk verkopen wij in onze Landwinkel en van een ander deel van de melk maken wij biologische geitenkaas. het scheiden van de lammetjes met de moedergeiten doen wij liever bij het prille begin. Hoe gek dat ook klinkt, daar hebben wij al jarenlang de beste ervaringen mee. 
De eerste dagen drinken de lammetjes de eerste moedermelk van de moeder geit die wat geler van kleur is en dikker van structuur. Dit noemen wij biest. Deze biest heeft het lammetje nodig voor een gezonde start.

Van de melk die de geit daarna geeft maken wij de lekkerste geitenkazen. Met liefde nemen wij de zorg van de lammetjes over.
Doordat de scheiding al snel plaats vindt weten zowel de moedergeit als het lammetje niet beter. Zou je hier langer mee wachten is er een band ontstaan en wordt dit moeilijker. De geit mekkert en gaat op zoek naar het lam. Nu zie je de geit dezelfde dag nog rustig en tevreden in de kudde mee doen. 


hoe gaan de lammetjes om met alle aandacht?

De lammetjes houden van aandacht en zijn uit nature hele nieuwsgierige beestjes. Een aantal drukke uurtjes op een dag kunnen ze heel goed aan. Immers zijn er veel meer rustige uurtjes in een etmaal.

Er heerst rust bij de dieren in de stal en 's morgens en 's avonds komen alle lammetjes kwispelend naar de bak om te drinken. Dit is tevens meteen het moment dat alle lammetjes door de boer worden gecheckt of het goed met ze gaat. Uiteraard houden wij overdags ook een oogje in het zeil.