Boerderij 't Geertje

lammetjes voeren

Op het moment hebben wij geen lammetjes. Eind februari verwachten wij weer de eerste. Met de flesjes beginnen we rond half maart als er voldoende lammetjes zijn. 

En vanaf dan geldt het volgende:

 

Elke dag beginnen we om 11 uur met de verkoop van de melkflesjes. 

Wij vragen ouders hun kinderen te begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Op deze manier leren kinderen goed om te gaan met de dieren en blijft het voor de dieren ook leuk.
 

Krijgen de geitjes wel eens teveel of te weinig melk?

De lammetjes krijgen elke ochtend en elke avond van ons te eten. Ze krijgen dus nooit te weinig. De flesjes melk zijn voor de geitjes een tussendoortje.
Als ze genoeg hebben houden ze hun bekkies stijf op elkaar en krijg je de fles er niet in. Zo krijgen ze ook nooit teveel.

Als wij merken dat de meeste lammetjes genoeg hebben lassen wij pauzes in met de verkoop van de flesjes.
 

Horen de lammetjes niet bij de moeder?

De eerste dag blijven de lammetjes bij de moeder en drinken ze bij haar de eerste moedermelk die wat geler van kleur, en dikker van structuur is. Dit noemen wij biest. Deze biest heeft het lammetje nodig voor een gezonde start.
Van de melk die de geit daarna geeft maken wij de lekkerste geitenkazen. Met liefde nemen wij de zorg van de lammetjes over.
Doordat de scheiding al na een dag plaats vindt weten zowel de moedergeit als het lammetje niet beter. Zou je hier langer mee wachten is er een band ontstaan en wordt dit moeilijker.


hoe gaan de lammetjes om met alle aandacht?

De lammetjes houden van aandacht en zijn uit nature hele nieuwsgierige beestjes. Een aantal drukke uurtjes op een dag kunnen ze heel goed aan. Immers zijn er veel meer rustige uurtjes in een etmaal. Er heerst rust bij de dieren in de stal en 's morgens en 's avonds komen alle lammetjes kwispelend naar de bak om te drinken. Dit is tevens meteen het moment dat alle lammetjes door de boer worden gecheckt of het goed met ze gaat.